Kerajaan boleh mencipta mata wang kripto mereka sendiri

Ketika mania crypto melanda seluruh dunia rujukan yang berguna, sesetengah negara mempertimbangkan untuk mengeluarkan mata wang maya mereka berdasarkan teknologi Blockchain (sama yang menyokong Bitcoin). Buat masa ini, idea ini nampaknya paling popular di kalangan autokrat yang ingin membatalkan atau menumbangkan sekatan antarabangsa yang dikuatkuasakan sebahagian besarnya melalui sistem kewangan global. Kriptografi yang digunakan untuk mendapatkan mata wang kripto yang disokong kerajaan telah menyebabkan beberapa penyokong mendakwa bahawa ia boleh memberi impak yang besar kepada sistem kewangan antarabangsa sedia ada. Dalam dunia perlombongan kripto, bank pusat memainkan peranan utama dalam mempengaruhi pasaran. Bank Rizab Persekutuan dan Bank Pusat Eropah.

Siapakah orang yang bertanggungjawab untuk idea ini?

Nicolas Maduro dari Venezuela telah mencadangkan Petro, wang digital yang dia panggil miliknya. Petros setiap satu akan disandarkan oleh satu tong minyak. Maduro mendakwa bahawa Petro “akan mempunyai kesan besar” terhadap keupayaan Venezuela untuk mengakses mata wang asing, dan mendapatkan barangan atau perkhidmatan dari seluruh dunia. Tiada siapa yang boleh menjamin kejayaan. Rancangan Maduro untuk memperdagangkan mata wang kripto untuk aset mentah atau aset ketara lain, seperti minyak, adalah tidak realistik. Dan parlimen Venezuela yang dikawal pembangkang telah mengisytiharkan cadangan Petro sebagai mata wang haram.

2. Negara manakah yang juga berminat dengan mata wang kripto?

Bank negara Rusia akan mengadakan perbincangan dengan Brazil dan China, India serta lima negara bekas Soviet tentang mewujudkan supra-crypto yang akan meliputi seluruh dunia. Fan Yifei dari People’s Bank of China menulis artikel yang menangani isu kemungkinan wang digital yang akan dikeluarkan oleh bank itu dengan institusi kewangan China. Bank Pusat Sweden sedang meneroka idea untuk memperkenalkan mata wang digital baharu di Ekrona. Bank-bank bimbang bahawa satu lagi mata wang maya yang dikawal secara persendirian akan membahayakan sistem ekonomi Sweden.

3. Apakah yang berlaku jika mata wang kripto tidak dikawal?

Kami akan menjawab ya. Pesaing Bitcoin dan penirunya semuanya membangunkan produk mereka tanpa pihak berkuasa pusat. Mereka sengaja melakukannya. Blockchain, teknologi yang menyokong semua mata wang kripto dan membolehkan pemusatan, adalah mungkin. Kerana ia boleh memantau semua transaksi, kerajaan boleh mempunyai kawalan yang lebih besar terhadap wang kertas.

4. Apakah kelebihan mengeluarkan mata wang kripto oleh kerajaan?

Kadar faedah kemudiannya digunakan untuk menukar wang dan mengawalnya. Ia akan meningkatkan kelangsungan pengurusan monetari. Urus niaga yang boleh dikesan boleh membantu kerajaan membanteras penipuan cukai. Idea mata wang maya juga boleh menarik perhatian pegawai kerajaan yang tidak berpuas hati dengan layanan yang mereka terima dalam dunia kewangan. Ia juga termasuk negara di bawah sekatan antarabangsa.

5. Bagaimanakah anda boleh menggunakan mata wang kripto untuk mengelakkan sekatan atau langkah lain?

AS dikenakan sekatan dengan menghalang bank-bank Amerika daripada berurus niaga dengan syarikat dan institusi tertentu. Pesalah dikesan melalui rangkaian perbankan global. Penguatkuasaan undang-undang A.S. mungkin tidak dapat mengesan transaksi oleh kerajaan. Ia boleh menggunakan mata wang digitalnya sendiri. Bitcoin adalah cara untuk memintas sekatan. Walau bagaimanapun, kerajaan mungkin menghadapi kesukaran mengumpul Bitcoin yang mencukupi untuk menjadikannya berguna. Kemeruapan Bitcoin juga boleh menjadi faktor.

6. Sistem kewangan antarabangsa yang dikuasai Barat bergantung pada peraturan dan norma yang dipersetujui di peringkat antarabangsa, serta institusi yang membolehkan negara berdagang antara satu sama lain dan menukar pelaburan. Disebabkan penguasaan dan sistem perbankan Amerika Syarikat, A.S. mengekalkan beberapa kawalan ke atas sistem kewangan. Sesetengah negara boleh mencipta mata wang digital yang berfungsi di luar rangka kerja.

7. Apakah kesannya kepada bank?

Sistem penjelasan, yang kini dikawal oleh bank perdagangan, akan digantikan dengan mata wang kripto nasional. Aliran hasil penting terjejas. Bank berkemungkinan besar akan terus menjadi sumber utama kredit dan pinjaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *