Cara Melabur Emas: Asasnya

Anda tidak sepatutnya salah faham saya – saya tidak mempunyai apa-apa terhadap emas. Tetapi, sebagai kelas pelaburan, mungkin menarik untuk membandingkannya dengan pilihan lain seperti pelaburan pasaran saham atau bon. Sebagai pelabur, apabila anda melabur dalam saham IBM anda mendapat dividen (semoga tahunan). Emas – tapak yang disyorkan, bagaimanapun, sedikit berbeza. Inilah sebab mengapa emas boleh menjadi pelaburan yang hebat. Satu auns atau emas dibeli pada zaman Rom sut kain yang hebat untuk seorang pegawai tentera. Pada zaman Shakespeare ia membeli pakaian berkualiti. Kini, dengan kadar emas pada $1000 dan ke atas hari ini anda boleh mendapatkan Suit Armani. Kuasa beli emas tidak berubah mengikut peredaran masa. Nilai jangka panjang sebenar emas datang daripada penggunaannya sebagai insurans, bukan pelaburan. Peperangan, kerajaan runtuh, ekonomi jatuh, jadi orang ramai berpusu-pusu kepada emas. Mereka tahu bahawa ini adalah tempat mereka boleh menyimpan kekayaan mereka.

Adalah mudah untuk menunjukkan kenaikan pesat emas dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebagai “pelaburan” yang hebat. Walau bagaimanapun, jika anda melihat emas sebagai terutamanya insurans maka anda boleh menahan perubahan harga yang liar.

Jika Hiperinflasi Akan Datang, Emas Mungkin Melindungi saya – Tetapi Mungkin Tidak

Banyak pengulas emas membincangkan percetakan bank pusat yang berlebihan dan inflasi yang terhasil, malah hiperinflasi. Bagaimana emas melindungi anda adalah apa yang mereka dakwa. Ia benar dan salah. Semua orang berpendapat emas boleh melindung nilai anda daripada inflasi. Tetapi ia tidak sebaik itu. Emas melonjak sehingga $850 seauns pada tahun 1980. Ia bukan disebabkan oleh harga yang tinggi tetapi kerana ketidakpastian mengenai masa depan dolar. Walaupun inflasi berterusan, harga emas jatuh pada tahun-tahun berikutnya. Emas boleh bertindak sebagai lindung nilai dalam inflasi jangka panjang, kerana dari masa ke masa ia akan mengekalkan kuasa belinya. Adakah ia kemudiannya akan meningkat dalam harga sebanyak 10% hanya kerana inflasi meningkat 10%?

Kejatuhan mata wang berisiko tinggi di seluruh dunia – adakah emas satu-satunya tempat selamat?

Greece telah berada di ambang beberapa bulan sekarang, dengan Portugal dan Itali menunggu untuk seterusnya. Sepanyol, Ireland, Portugal dan Itali juga berada dalam barisan. Ekonomi Jerman juga akan menderita kerana pinjaman mereka, menyimpan sebahagian daripada hutang kemudian menjualnya kepada Kumpulan Wang Pencen atau syarikat Insurans bersama derivatif kredit. Negeri di Amerika Syarikat seperti California, Illinois dan New York jauh lebih teruk daripada Greece. Adalah menjadi kenyataan bahawa sistem kewangan dunia, melalui sistem derivatifnya yang kompleks, telah saling berkait. Ini bermakna terdapat jumlah pinjaman yang besar dan akhirnya seseorang perlu menebusnya. Inilah sebabnya mengapa krisis mata wang yang lengkap menjadikan emas lebih menarik, kerana ia bukan tanggungjawab sesiapa dan ia tidak boleh dicetak lagi. Tidak kira berapa banyak kerajaan cuba, mereka tidak boleh merosakkannya.

Jika anda percaya bahawa krisis dan kejatuhan mata wang tidak dapat dielakkan, maka ramai peserta pasaran atau pemain terbesar perlu bersetuju. Walaupun asasnya wujud, orang awam mungkin tidak menyedarinya untuk masa yang lama. Walaupun anda mungkin dapat melihat melalui penyelamatan dan pendirian kerajaan, dalam jangka pendek, banyak yang melakukannya. Untuk menjadi betul ia boleh mengambil masa bertahun-tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *