Buat pelan pelaburan emas anda

Mereka yang ingin memasukkan emas dalam portfolio mereka mesti merancang pelaburan mereka dengan teliti. Program pelaburan emas boleh membantu meningkatkan pulangan dalam jangka masa tertentu, membolehkan seseorang mencapai matlamat kewangan mereka – tekan di sini!

Program boleh dibangunkan secara bebas, atau dengan bantuan pakar seperti penasihat kewangan peribadi atau penasihat pelaburan yang baik. Sebarang pelan pelaburan mesti merangkumi pemahaman yang menyeluruh tentang emas dan cara ia digunakan dalam pelaburan tersuai. Maklumat tentang pilihan pelaburan emas yang berbeza boleh berguna untuk pelabur yang berbeza. Selepas mempelajari asas-asas dan mendapat akses kepada pilihan yang ada, pelan pelaburan boleh disediakan dengan mudah.

Pelan itu harus direka bentuk supaya ia sejajar dengan matlamat pelaburan peribadi setiap individu. Ini bermakna memilih alat pelaburan berdasarkan keupayaan instrumen itu untuk memenuhi jumlah tertentu untuk portfolio dalam jangka masa tertentu. Pelabur muda yang merancang untuk menyimpan wang untuk persaraan mungkin lebih suka pelaburan jangka panjang yang menawarkan pulangan terjamin. Individu yang mempunyai jangka masa yang lebih panjang dan pemikiran yang lebih konservatif akan melabur dalam aset yang boleh menghasilkan pulangan yang ketara dalam tempoh masa yang singkat. Malangnya, pelaburan jangka pendek dengan hasil tinggi memerlukan perbelanjaan tunai yang lebih besar. Untuk memenuhi matlamat kewangan pelabur, adalah perkara biasa untuk mencampurkan instrumen aset ke dalam pelan pelaburan.

Emas adalah salah satu pilihan aset paling popular yang boleh dipilih oleh pelabur hari ini. Dalam beberapa dekad yang lalu, aset berkaitan emas secara konsisten mengatasi semua alat pelaburan lain. Pakar aset dan pakar kewangan meramalkan bahawa emas akan terus meningkat pada tahun-tahun akan datang, walaupun pada hakikatnya tiada jaminan tentang masa depan. Pelan pelaburan emas akan memberi kelebihan kepada anda, terutamanya memandangkan ekonomi global sedang dipengaruhi oleh isu mata wang, hutang kerajaan dan luaran lain.

Anda boleh menggabungkan beberapa item pelaburan berdasarkan objektif kewangan yang anda miliki. Dana emas adalah pelaburan yang lebih cekap daripada jongkong emas, sijil atau sebahagian daripada Akaun Persaraan Individu. Gunakan strategi yang akan memaksimumkan pulangan anda sambil mengelakkan risiko aset yang tidak dapat anda urus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *